“Zaman Yolcusu” Moğolistan’daki Orhun Vadisi’nden başlayan ve Türklerin izinden devam eden 36 bin kilometrelik uzun yolculuk sezon finalini Özbekistan’ın batısında, Maveraünnehir’de yapıyor.
“Zaman Yolcusu” doğu masallarının başkenti, İpek Yolu’nun büyülü durağı Semerkant’a gidiyor. Büyük Timur İmparatorluğu’nun kadim başkentinde Emir Timur’un türbesine giriyor.
“Zaman Yolcusu” İslamiyeti seçen ilk Türk devleti Karahanlıların efsanevi başkenti, antik yerleşim Balasagun’a gidiyor.
“Zaman Yolcusu” Tanrı Dağlarını aşıyor... Çin – Kırgızistan sınırındaki Koksal Dağları’nın yamacında Issık Gölü’nün kıyısında Kadim Türklerin Göbeklitepesi olarak bilinen Çolpan Ata’ya ulaşıyor.
Ön Türk kavimleri arasında her açıdan özgün, geleneklerini ve dilini korumuş Uygurlar, günümüzde Anadolu’da konuşulan Oğuz Türkçesi’nin akraba varyantı “Hakani Lehçesi”ni koruyorlar.
“Zaman Yolcusu” Tanrı Dağlarını aşıyor ve güneye ilerliyor. Günümüzde Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi olarak bilinen coğrafyaya giriyor. Burası aslında Türklerin “Doğu Türkistan” adını verdikleri topraklar.
“Zaman Yolcusu” bu bölümde Türklerin kadim müziği “gırtlak şarkılarının” izini sürüyor... Bu müziğin en önemli isimlerinden Kongar-Ool Ondar ile buluşuyor, onun yönettiği konservaturda bu şarkıların icra edildiği bir derse katılıyor.
Şamanizm ve Türkler... Bu bölümün en ilginç konu başlığı. “Zaman Yolcusu” bu bölümde önce Rusya’nın en büyük kentlerinden, Güney Sibirya’daki Novosibirsk şehrine gidiyor.
M.S. 6. yüzyıldan itibaren kendi tarihlerini kendileri yazan Türk toplulukları, bunun ilk ve en görkemli abidelerinden birini günümüz Moğolistan’ında, Orhun Vadisi’nde diktiler.
M.S. 6. yüzyıldan itibaren kendi tarihlerini kendileri yazan Türk toplulukları, bunun ilk ve en görkemli abidelerinden birini günümüz Moğolistan’ında, Orhun Vadisi’nde diktiler.