Zaman Yolcusu, “İskitler kimdir, kökenleri ve geçmişleri Türk soylu kavimlerle ilişkilendirilebilir mi?”, sorularının yanıtlarını arıyor.
Zaman Yolcusu, Oğuzların ata yurdu özellikle Otrar antik yerleşimi ve civarında yapılan arkeolojik kazılara tanıklık ediyor.
“Zaman Yolcusu” Kazakistan’ın güneyinden kuzeye, Kıpçak steplerine doğru ilerliyor. Oğuzların tarih sahnesine çıktığı yerleri, bu sürece ilişkin az bilinen gerçek öyküleri anlatıyor.
“Zaman Yolcusu” Türk boyları arasında en az bilinenlerden biri ile tanışıyor... Ural dağları üzerinde yaşayan Başkurtların ülkesine ulaşıyor.
İdil – Ural Tatarları ya da “Kazan Tatarları”... “Zaman Yolcusu” Rusların Volga olarak adlandırdığı dev nehrin kollarında muazzam bir kültür havzası inşa etmiş, medeniyetler, devletler kurmuş Tatarları anlatıyor.
Tatarların Ruslarla 1000 yıla yakın sıkıntılı komşuluğunu önce savaşlar, sonra “beraber yaşama ülküsü” üzerinden anlatan “Zaman Yolcusu”, Kazan Kremlini’nde unutulmuş öykülerin kahramanları ile buluşuyor.
“Zaman Yolcusu” yine sıradışı bir yolculuğa çıkıyor. İdil – Ural Tatarları arasında bir boy ; Mişer Tatarları... İslam dinine mensup bu boyun Kıpçak düzlüklerindeki hayatları, köy yaşamları...
Türk toplulukları arasında özgün ve önemli bir grup; Çuvaşlar...“Zaman Yolcusu” Çuvaş dilinde yapılan bir yarışmaya katılıyor ve onlarla birlikte az bilinen gerçek öykülere doğru muazzam bir yolculuğa çıkıyor.
Onlar Türk toplulukları arasında özel bir konuma sahipler. Osmanlının süvarisi, diplomatı, dava yoldaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu güçlerinden Kırım Tatarları...
“Zaman Yolcusu” Kırım Tatarlarının başkenti Bahçesaray’a gidiyor. Onların hüzünlü sürgün öykülerini ekrana taşıyor.
Küçük Kaynarca Anlaşması ile kaybettiğimiz kardeşlerimiz... Kırım Tatarları... Feodosya, Kefe şehrinden görüntüler. Ivan Ayvazovski’nin enfes İstanbul resimleri, Yalta ve Kırım kıyıları, Livadiye Sarayı, Kırlangıç Yuvası...
Yokolmanın eşiğindeler... Türkçe konuşuyor, Türkçe ibadet ediyorlar. Karaimler; Museviliğin Karay mezhebine mensup bu insanların Türklerle tarihi ve kültürel bağı ne?
“Zaman Yolcusu” 2. sezon için son seyahatini Osmanlı’nın değerli toprağı Besarabya’ya yapıyor. Hakkında az bilgi sahibi olduğumuz Ortodoks Hristiyan kardeşlerimiz ile tanışıyor.